Logo schinkel MET TEKST

ASK-sluitwedstrijden 1 oktober 2023

Het was ook dit jaar tot het eind toe weer spannend hoeveel bootjes daadwerkelijk op het water zouden verschijnen op zondag 1 oktober. Precies een week tevoren waren er nog geen tien inschrijvingen in totaal, maar uiteindelijk verschenen er 24 exemplaren aan de start. Deze waren verdeeld over drie klassen: zes Optimistjes en één Cadet, acht Lasers (één Radiaal getuigd) en negen Vrijheids, waarvan eentje voor de start al pech had en helaas toch niet mee kon varen. Een zeer respectabele opkomst en de organisatie werd snel opgeschaald. Het is allemaal weer gelukt, dankzij haastig ingehuurde hulp. Fijn, dat er altijd Schinkelleden zijn, waarop ik kan rekenen. Overigens: het was al heel mooi, dat er tevoren ingeschreven werd en dat de zeilers niet simpelweg op de dag zelf opdoken.

Dat er op het laatst veel inschrijvingen waren was ook niet zo gek, want het was prachtig weer en dat was ook al enige dagen voorspeld. De ochtend begon nog wat grijs, maar al snel kwam de zon door en waren de wolken niet meer dan wat vegen in de lucht. In het smallere gedeelte van het Nieuwe Meer stond niet zoveel wind, maar op de Riekerplas waaide het best door, vooral daar waar de wind tussen de bomen door uit de richting van de Ringvaart kwam.

Het Startschip lag lekker in de luwte, wat uiterst aangenaam was tijdens de lunch, maar lastiger was met starten. De pin-end was verreweg de beste kant was om te beginnen en sommige zeilers zijn daar zo goed in! Ikzelf ben de eerste twee races te laat gestart, maar wel ongeveer daar en heb mede  door Manfreds uitstekende werk in de trapeze en met de spi toch de complete concurrentie in de loop van de wedstrijden kunnen verslaan. In wedstrijden drie en vier hadden anderen duidelijk ook door waar wel en niet te varen, maar twee derde plaatsen zaten er nog wel in voor Manfred en mij in de 1434. Dit was uiteindelijk net genoeg om als eerste boven Jan Deutekom en Annemarie (1368) te eindigen, die zich tevreden moesten stellen met vier tweede plaatsen (en dus ook acht punten haalden). Het heeft toch geholpen, dat we de week er voor op het Sneekermeer goed geoefend hadden met varen met nog meer wind (wat ging dát hard!).

ask-sluiting-2023-uitslag 2

De eerste oktober was een mooie dag, waarop we heerlijk gevaren hebben op uitstekende, korte banen en er ook nog eens lunch bleek te zijn aan boord van het Startschip! Wat zorgt Fred toch weer goed voor ons. Fijn, dat er genoeg bemanning bleek te vinden voor op dit Startschip en in de rescues en mooi, dat iedereen er weer was. Volgend jaar weer net zo, maar dan niet tegelijkertijd met de Wijnmaandwedstrijden op het Alkmaardermeer, wat mij betreft.

(Tekst: Renate)