Logo schinkel MET TEKST
veiligheid-in-de-gig

Hoe voorkom ik blessures?

Tijdens het roeien werk je niet alleen aan je conditie en je techniek, maar doe je tevens aan krachttraining. Om blessures te voorkomen raden wij je aan om na iedere training (met je team) de rek- en strekoefeningen te doen uit de cooling down na de roeitraining.

Heb je zelf gezondheidsvragen? Overleg dan met je huisarts.

Voorkomen van afkoelen en uitdrogen

We adviseren om sportieve kleding te dragen. Denk daarbij aan een (thermo)shirt, windjack, een korte of lange sportbroek en schoenen met een stevige zool. Bij de bovenkleding is het handig om te zorgen voor meerdere laagjes. Eenmaal aan het roeien, wordt het, ook in de koudere jaargetijden, snel warm. Een hoofdband of petje voorkomt zweet in je ogen. Neem altijd een flesje water mee.

Voorkomen van blaren

Omdat je tijdens het roeien heen en weer beweegt op het roeibankje, kan dit de huid van het zitvlak beschadigen. Dit voorkom je door een gladde sportbroek, liefst zonder naden, te dragen. Nog beter is een speciale roeibroek met een dubbele laag om blaren te voorkomen. Insmeren van de huid met vaseline voor het roeien helpt ook goed.

Het dragen van handschoenen zonder vingertoppen, zoals fiets- of roeihandschoenen, kan de grip verbeteren en blaren voorkomen. Anderen roeien liever met blote handen, waarbij af en toe de riem vochtig wordt gemaakt.