Logo schinkel MET TEKST

ASK Sluitingswedstrijden 2021

In 2021 was het nog steeds de beurt aan onze buurvereniging WV de Koenen om de ASK-wedstrijden te organiseren. Dit voorjaar kon dat nog niet, maar in het najaar bleek op het laatste moment, dat het toch nog wel mogelijk moest zijn om iets van de grond en op het water te krijgen. Er werd ad hoc en snel iets georganiseerd, waarbij gelukkig ook Fred Cassee present kon zijn om de zeilers te kunnen starten en Jan Mulder om de wedstrijdleiding op zich te nemen. Dat scheelde al. Mooie prijzen organiseren werd al lastiger, dus de organisatie had de toevlucht genomen tot een haastig in elkaar gezette bon voor een schaal borrelhapjes. Kan ook en erg lekker. 

Nu nog zeilers ronselen. Tja, eerlijk gezegd werden dat vanuit de Schinkel voornamelijk gelegenheidsformaties. Zoals Anne Halma al in het VKO-clubblad de Plané opmerkte: het lijkt wel of iedereen na de lockdown heel snel tal van activiteiten wil inhalen en het zeilen niet altijd op de eerste plaats komt. Gelukkig was er nog bemanning te vinden voor een zestal Vrijheids (waaronder één gast-schip van GWV de Vrijbuiter: de 432 van Koos de Groot), 12 Lasers, drie Cadetten en drie Jeugd-Lasers om de samenhang van de drie ASK-verenigingen aan het Nieuwe Meer te verbeteren. Altijd fijn, een goede relatie met je buren.

Op het water

De weergoden waren ons gunstig gestemd met prachtig zonnig weer, hoewel helaas wat weinig wind in de ochtend. Jan Mulders mooie lange baan met veel boeien, die het hele Nieuwe Meer bestreek, bleek niet helaas erg praktisch. Het duurde lang voordat we hem uitgezeild hadden en het was de kunst om de wind te zoeken. Met de zuidelijke windrichtingen bleek het midden van het water the-place-to-be en Manfred en ik hadden dat het best bekeken in onze IJsvogel. Misschien hadden we ook wel een beetje geluk met de vlagen, maar dat geef ik natuurlijk niet toe. Wij werden eerste voor Boudewijn en Margreet in de 1301, die er erg veel last van hadden, dat wij de wind in het laatste rak al op gemaakt hadden. De wedstrijdleiding lag al enige tijd op het voordek van de Atalante te zonnen en gaf ons bij het passeren opdracht gelijk na de finish te gaan lunchen. 

Daarna stak de wind iets op en op een kortere baan in de buurt van de haven kon er goed gestreden worden. Het was niet heel handig was, dat er een ton midden in het oefengebied van de plaatselijke zeilschool terecht was gekomen, maar gelukkig ging alles goed. Gerrit en Fokke in de 1507 kregen er wel de gelegenheid door om mijn mooie start te verprutsen, maar dat gaf niet. In het tweede kruisrak konden Manfred en ik ze voorbij steken en wederom als eerste finishen. Gerrit en Fokke zijn die race als tweede geëindigd. 

De derde race werd in dezelfde korte baan gevaren als de tweede, maar met een iets verlegde ton, zodat de zeilschoolleerlingen nu met rust gelaten werden. Weer hadden Manfred en ik een mooie start, maar door een slimme routekeuze gleed promoboot 1559 met cursist Dirk McLaughlin (Can.) aan het roer en Guus Hendriks aan de draad als eerste om de bovenboei heen en wij als tweede. Daar hebben we toch echt ons best moeten doen in ons IJsvogeltje om deze mannen in te halen!  Taktiek, goed mikken waar overstag te gaan, de beste plek met wind zoeken om ze net te snel af te zijn bij de één-na-laatste boei en niet te vergeten het correct passeren van de forse bubbelbanen in het Nieuwe Meer, alles moest worden ingezet. Manfred en ik werden weer eerste met ditmaal Dirk en Guus als tweede.

ask2021uitslagen

Prijsuitreiking

Daarna voor de laatste maal dit seizoen de boten uit het water en snel naar de prijsuitreiking. De borrelhapjes lieten zich goed smaken! In het overall klassement eindigde de 1434 (Renate Voetter-Zwaans, Manfred Voetter), als eerste boot, Gerrit Vink en Fokke Buwalda in de 1507 als tweede, Boudewijn Voskamp en Margreet Duit (1301) als derde, Dirk McLaughlin en Guus Hendriks in promoboot 1559 werden vierde, Koos de Groot en René Stek (432) vijfde en als zesde eindigden Cees Bruin en Jan Sorber in de 1290. Koos en René in de 432, wat leuk dat jullie er ook bij waren! Het was gezellig en dank aan alle vrijwilligers van de organisatie en WV de Koenen voor de gastvrijheid.

Wat zijn ze trots!