Logo schinkel MET TEKST
 

daz

De afkorting DAZ staat voor Donderdag Avond Zeilen.

Al sinds het jaar 1981 worden in het zeilseizoen op het Nieuwe Meer elke donderdagavond een paar  wedstrijden gezeild met open boten. Ooit waren dat vooral Lasers maar de laatste jaren varen vrijwel alle deelnemers in een Vrijheid. Wel zeilt er af en toe een ander boottype mee zoals Efsix, 16m2 of Micro. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een tijdcorrectiefactor om de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd vast te stellen.

Meestal verschijnen er ongeveer acht tot twaalf bootjes op het water. Alle uitslagen worden bijgehouden in een totaaloverzicht om vast te stellen wie het beste resultaat over het hele jaar behaalt. Daarvoor tellen de beste twaalf avonden mee; er wordt gebruik gemaakt van de Oostenrijkse puntentelling. Dit omdat hierbij het aantal deelnemers een rol speelt bij de toekenning van het aantal punten. Hoe groter het aantal deelnemers, des te meer punten levert een eerste plaats op!

De punten worden toegekend aan de boot. Als de vaste stuurman verhinderd is, kan het dus gunstig zijn om een andere stuurman “in te huren” om meer kans te maken op een goede jaarklassering.

De eerste start is om 19.00 uur, in september is dat 18.30 uur.

Ben je (nog) geen lid van de Schinkel of heb je geen boot? Informeer naar de mogelijkheden om een keer mee te varen. 

Je kunt dat doen bij de de wedstrijdcommissaris van De Schinkel (sirassimmocdjirtsdew.[antispam].@wvdeschinkel.nl).