Logo schinkel MET TEKST

10 tips van Varen doe je samen

Geplaatst op 02-04-2023  -  Categorie: Agenda

Varen doe je Samen!

Het nieuwe vaarseizoen staat voor de deur. Er is niets zo mooi als samen genieten van het water. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk varen is en het wordt daarom drukker op het water.
Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig van het water kan genieten, zijn er een paar gedragsregels om rekening mee te houden. Varen doe je Samen!

Tien tips:

1. Zwaai naar elkaar

Wees vriendelijk, beleefd en respecteer elkaar. Op het water is het gewoonte naar elkaar te zwaaien bij het passeren.  Dat is niet alleen aardig, je geeft daarmee ook aan dat je de ander gezien hebt;

2. Geef elkaar de ruimte

Gun elkaar de ruimte op het water. Passeer andere vaarweggebruikers op ruime afstand, zodat ze geen last van jouw golfslag hebben. Houd soms even het gas in, om een ander voor te laten.

3. Pas je snelheid aan

Houd je altijd aan de maximaal toegestane snelheid. Deze staat aangegeven op borden langs de vaarweg. Zo niet, dan mag je maximaal 20 km/uur.

4. Let op je golfslag

Kijk ook eens achterom en let op je golfslag. Een hoge hekgolf kan hinderlijk zijn voor andere vaarweggebruikers, zeker voor zwemmers en suppers. Ook kunnen golven schade aan de oevers, afgemeerde boten en aan nesten van vogels veroorzaken.

5. Hou het rustig

Water draagt geluid ver(der). Maak geen onnodig lawaai, maar geniet van de rust op het water. Veroorzaak geen overlast met harde muziek, schreeuwen of motorgeluiden.

6. Nuchter aan het roer

Blijf nuchter want je bent verkeersdeelnemer. Dus gebruik geen drugs of alcohol. De wettelijke maximale grens voor alcohol ligt – net als op de weg- op 0,5 promille.

7. Kijk om je heen

Kijk goed om je heen: let op tijdens het varen en kijk ook regelmatig achterom of je toevallig wordt opgelopen door een ander schip. Zie jij de schipper van een ander schip, dan kan hij jou ook zien.

8. Ken je plek

Houd zoveel mogelijk stuurboordwal (= de rechterkant) van het vaarwater aan, dan vaar je nooit in de dode hoek van een vrachtschip. Vaar een duidelijke koers, verander niet plotseling van koers en verleen medewerking bij passeren.

9. Houd het water schoon

Houd het water en de omgeving schoon: zorg dat afval niet overboord kan vallen en deponeer het op de daarvoor bestemde plekken zodat iedereen van een schone omgeving kan genieten.

10. Check de regels

Op het water gelden regels. Zorg dat je op de hoogte bent van de vaarregels die van kracht zijn, en houd je eraan!