Logo schinkel MET TEKST

I Will Stand By To Assist You

Geplaatst op 17-05-2020  -  Categorie: Nieuws

vlagsignaal

De coronacrisis is ook op het water en in de havens zichtbaar. Hoewel de maatregelen steeds meer worden versoepeld zal het de komende tijd anders dan anders blijven. Om alle watersporters en schippers een hart onder de riem te steken voeren we net als steeds meer jachthavens in navolging van de KNZ&RV het vlagsignaal “I Will Stand By To Assist You” op onze jachthaven. Met dit vlagsignaal volgen we het voorbeeld van de San Francisco Yacht Club (SFYC) waar sinds eind april de seinvlaggen C, G en 1 in de vlaggenmast gehesen zijn. Deze combinatie seinvlaggen staat voor de boodschap “I Will Stand By To Assist You” en staat in de International Code of Signals’. Het is een universele boodschap die wereldwijd dezelfde betekenis heeft.


“I Will Stand By To Assist You”

Het gebruik van een dergelijk vlagsignaal gaat terug naar een verhaal van januari 1926 toen het Britse stoomschip Antinoe op de Atlantische Oceaan in een zware storm terecht kwam en de SS President Roosevelt hen te hulp kwam na een SOS-bericht. Ruim drie en een halve dag heeft de President Roosevelt de Antinoe ter zijde gestaan en na meerdere reddingspogingen -helaas met verlies van twee bemanningsleden- zijn uiteindelijk alle opvarenden van de Antinoe gered.

Gedurende deze reddingsoperatie waren, voor de opvarenden van de SS Antinoe, de seinvlaggen ‘A I’ op de SS President Roosevelt te zien en werden de seinvlaggen een teken van hoop op redding: “I Will Not Abandon You”. In de loop der jaren is de International Code of Signals meerdere malen aangepast en vandaag de dag is vlagsignaal CG 1 “I Will Stand By to Assist You” het meest gebruikelijk. 

De boodschap van het vlagsignaal biedt hoop in zware tijden, wetende dat er iemand voor je is. Dat maakt de boodschap in deze tijd extra relevant. Juist nu is het belangrijk om aan te geven dat we er voor elkaar zijn en dat niemand er alleen voor staat in deze situatie. Op deze manier willen we alle watersporters een hart onder de riem steken.