Logo schinkel MET TEKST

Oproep: Rescuers gevraagd

Geplaatst op 18-04-2019  -  Categorie: Nieuws

Oproep: Rescuers (m/v) gevraagd

image00017

Zonder rescue geen wedstrijden

Onze vereniging mag trots zijn op de grootste vloot Vrijheid zeilboten, waarmee elke donderdagavond op de Nieuwe Meer wedstrijden worden gevaren. Daarnaast worden de krachten ook gemeten met anderen gedurende de 'klassiekers' zoals de VKO-Paaswedstrijden en de ASK wedstrijden. Ook onze roeiers/roeisters laten zich niet onbetuigd en doen mee aan GIG roeiwedstrijden die ook af en toe onze kant op komen (Nieuwe Meer en Bosbaan).

Wat hebben al deze wedstrijden gemeen: ze mogen niet worden gevaren als er geen rescue aanwezig is.

Wat is het probleem?

Er zijn op dit moment te weinig actieve rescuers. Vorig jaar waren dat er slechts drie. Dat leidt ertoe dat soms op een donderdagavond één volbemande rescue niet eens op de been gebracht kan worden en dat kunstgrepen uitgehaald moeten worden door concessies te doen aan de kwalificaties van de bemanning. Daar willen we vanaf en dat zou toch ook moeten kunnen met ca. 260 leden binnen onze vereniging, nietwaar?

Wat doet de rescue?

De meest kort-door-de-bocht omschrijving is: alles in de gaten houden en hand en span diensten verrichten voor de wedstrijdorganisatie. Gaat er ergens op het water iets fout dan is de rescue als eerste ter plaatse om te helpen waar nodig. Waar moet je zoal aan denken?:

  • omgeslagen zeilboten helpen zich op te richten
  • drenkelingen uit het water halen
  • assisteren bij het uitleggen van een wedstrijdbaan (boeien droppen)
  • assisteren bij de start (zgn. contrastart)
  • Maar ook lichtere kost: lunchpakketten uitdelen aan de zeilers tussen twee wedstrijden door

Wat moet je ervoor kunnen en kennen?

  • In het bezit zijn van klein vaarbewijs 1 en 2 of toch tenminste van plan zijn dit op korte termijn te behalen. De rescue kan snel varen en alleen daarvoor is dit al een vereiste. Maar kennis hebben van de vaarregels is op onze Nieuwe Meer met beroepsvaart ook geen overbodige luxe.
  • In het bezit zijn van een rescue certificaat of van plan zijn dit te gaan behalen zodra de cursus zich aandient.
  • Bootbeheersing is een essentiële vereiste, om onder wisselde omstandigheden de taken te kunnen uitvoeren en alles heel te houden. Ook communicatie is belangrijk, onderling aan boord (je bent met zijn tweeën) en met de wedstrijdorganisatie.

Wat mag je verwachten?

Vooral veel gezelligheid. Het lijkt misschien wat zwaar aangezet allemaal en de eisen zijn best pittig, maar het is bij een kalm windje en een fraai zonnetje ook gewoon relaxed en genieten geblazen.

Wil je het team rescuers versterken dan ben je meer dan welkom. Meld je dan aan bij Renate Voetter (wedstrijdcommissaris@wvdeschinkel.nl). Zij is ook de eerste contactpersoon als het je wel wat lijkt maar je nog twijfels hebt of het echt wel bij je past. Het aanspreken van een rescuer kan natuurlijk ook.

Rescue varen is onderdeel van werkpret, maar deze oproep is toch vooral bedoeld voor de leden die denken dit meer als pret dan als werk te gaan ervaren.