Logo schinkel MET TEKST

Plannen en ambities voor 2021

Geplaatst op 21-03-2021  -  Categorie: Agenda

De visie van het Bestuur op 2021

Nu het jaar anders is begonnen dan gebruikelijk, is het natuurlijk wel zaak om jullie te blijven informeren over de plannen en ambities van het bestuur. Want we hebben de Nieuwjaarspeech moeten missen en we durven nog niet te veel te vertrouwen op een groepsbijeenkomst bij de opening van het seizoen. Dus grijpen we deze gelegenheid aan om jullie mee te nemen in de voornemens voor 2021. Wat willen we gaan doen dit jaar?

Interne administratie en organisatie

Er is de afgelopen jaren al veel verbeterd in de administratie van de Schinkel. Wij maken daarvoor, zoals veel  watersportverenigingen, gebruik van het softwarepakket e-captain voor onze ledenadministratie, boekhouding, website en indeling haven. Maar dat is natuurlijk altijd in ontwikkeling en nieuwe mogelijkheden dienen zich aan. Van belang is dan wel dat de administratie op orde is. Marjolein is inmiddels begonnen met het actualiseren van het schepenregister. Mogelijk hebben jullie dat al gemerkt omdat diverse leden gevraagd zijn naar bootbezit van boten die ze mogelijk al lang vergeten waren. Nou, dan weet je waarom, we -op dat gebied- wat achterstallig onderhoud aan het wegwerken zijn om het systeem straks nog beter te laten functioneren.

Werkpret in e-captain

Ook hier hebben we al vaker onze wensen geuit. We willen het inschrijven voor de Werkpret eenvoudiger maken door het via de site mogelijk te maken. Je kunt dan inschrijven op de bardiensten, zien welke dagen beschikbaar zijn,  maar ook losse klussen en Werkpret-zaterdagen via de Werkpret-module invullen. Margreet, Saskia en Harvey zijn zich aan het verdiepen in de mogelijkheden van e-captain. In het tweede kwartaal gaan we daar de resultaten van zien.

Weet wel dat we vorig jaar, vanwege corona, maar heel beperkt gewerkt hebben met de Werkpret-verplichting. Zodra het weer kan willen we dat weer wat intensiveren en rekenen op jullie inzet. De haven heeft onze handjes nodig!

De bouw van een Gighuis

Zoals in de nieuwjaarsboodschap aangekondigd, zijn we akkoord met de bouwcommissie over de bouw van een huis voor de Arie de Gelder. Een mooie uitbreiding van de gebouwen op de Schinkel en een mooie uitdaging voor de Schinkel om dat gezamenlijk voor elkaar te krijgen. In de Ruimte 01- 2021 een uitgebreid artikel daarover.

Investeringen

Naast de bouw van het gighuis gaan we nog meer investeren doen dit jaar. Zo zal de renovatie van het dak van de grote loods nu ook aan de zijde van het fietspad plaatsvinden en vervangen we de schuifdeuren van de grote loods. Het tegelpad langs de grote loods gaan we ook vervangen zodat deze goed aansluit op de rest van de paden en de steigers. De schuur bij de woonark moet ook worden vervangen. Dat geeft aanleiding om eens goed naar het gebied tussen kleine loods en binnenhaven te kijken. Daar komen we ongetwijfeld op terug.

VKO initiatief – idee Jan Sorber

Vanuit de Vrijheids-Klasse-Organisatie (VKO), en zeker mede op initiatief van Jan Sorber, wordt nagedacht om meer mensen naar het Vrijheid-zeilen te trekken. Hoe maken we het zeilen in een Vrijheid aantrekkelijk voor jonge en/of nieuwe zeilers. Gedacht wordt aan zeillessen, bootonderhoud en gezamenlijk bootbezit. Zowel de Schinkel als ook de Vrijbuiter in Loosdrecht is door de VKO gevraagd om het initiatief verder uit te werken. Het wordt dit jaar voorbereid en zou in 2022 moeten starten. Wil je meedenken aan dit initiatief? Meld je dan bij Renate (sirassimmocdjirtsdew.[antispam].@wvdeschinkel.nl ).

Vervanging secretaris

Na een lange, lange en rijke staat van dienst, gaat Fred afscheid nemen van het bestuur. Natuurlijk blijft hij wel betrokken en zal ook zeker de organisatie van de Puzzeltocht en andere evenementen blijven doen. En kunnen wij altijd een beroep op hem blijven doen. Maar ja, deze coryfee gaan we zeker missen in het bestuur. Het zijn grote schoenen om op te vullen, maar we moeten het vragen; wie o wie wil het bestuur, na de ALV van april, gaan versterken als secretaris van onze mooie Schinkel?

WBTR – statuten

En dan is er ook nog een wettelijke wijziging ten aanzien van de aansprakelijkheid van bestuurders. De wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) wordt per 1 juli as aangepast. En daar moeten de statuten dan ook op aangepast worden. Nu zijn die voor het laatst aangepast in 1986 zodat het niet erg is om die weer eens te actualiseren. Vanuit de KNMC en het Watersportverbond wordt een werkprogramma geadviseerd dat ons helpt bij het vernieuwen van de statuten om de wet op juiste wijze daarin op te nemen. Heb je hier interesse in en wil je er aan meehelpen? Graag! Het valt uiteraard onder een werkpret en enige ervaring of affiniteit met wet- en regelgeving is welkom daarbij.

Milieu en duurzaamheid

We zijn een eind op streek met onze duurzaamheidsplannen. Lees hier meer over in De Ruimte 01-2021. Maar we willen verder. We gaan met een voorzichtig ook kijken wat de ins en outs zijn van het verkrijgen van de Blauwe Vlag. Dat is een internationale milieuonderscheiding die wordt uitgereikt aan jachthavens en stranden die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. Onze havencommissaris Bert heeft daar ervaring mee. Of het voor ons als geheel haalbaar is, moeten we nog goed bekijken. In ieder geval willen we stappen zetten in een verbeterde afvalinzameling en een aantal veiligheidsprotocollen aanscherpen. Als er iemand geïnteresseerd is om dit mede te begeleiden, dan horen we dat graag.

De Schinkel na corona

En natuurlijk willen we dit jaar alle zeilen bijzetten om jullie na de coronaperiode weer naar de haven te krijgen om te varen, te zeilen of te sporten maar zeker ook om in het clubhuis weer bij elkaar te kunnen komen. We zullen verschillende initiatieven lanceren, maar willen ook graag ideeën van jullie horen. Uiteraard denken we weer aan de Schouwprijs, een haringpartij, nautische pub-quiz, jazzmiddagen, oesters-happen en andere activiteiten. Voor de meeste activiteiten is een adequate en voldoende bezetting van het clubhuis (of kantine zo je wilt) essentieel! We zoeken dan ook naar Werkpretters, die Francis in het clubhuis willen bijstaan bij alle activiteiten.  Meld je aan op terpkrew.[antispam].@wvdeschinkel.nl en we formeren een leuke groep die initiatieven kan dragen, maar ook de bar op de reguliere openingstijden kunnen draaien en (nieuwe) leden hierop kunnen inwerken.

Samengevat

Bovenstaand geeft een mooie opsomming van onze ambities dit jaar. Zoals je her en der kunt lezen zijn handjes gewenst en geldt de ondersteuning bij de activiteiten ook als Werkpret. En vergeet niet dat ook het ‘normale’ onderhoud gedaan moet worden! Het dak op de kleine loods lekt en we onderzoeken hoe we dat kunnen oplossen. Er moet weer geschilderd worden en denk ook al het groen-onderhoud op de mooie Schinkel. Oftewel ambities, noodzakelijk onderhoud en verbeteringen aan de Schinkel en de organisatie. We zouden bijna het belangrijkste vergeten: genieten van het vaarseizoen door te roeien, zeilen, kanoën, zwemmen, e-foilen, suppen of er lekker met je boot op uit te gaan. Zodra het weer kan, ontmoeten we jullie weer graag!

 

Het Bestuur van WV de Schinkel,

Astrid, Bart, Bert, Fred, Martijn en Renate