Logo schinkel MET TEKST

Schouwprijs 2021 - Fotowedstrijd "Werkpret"

Geplaatst op 21-03-2021  -  Categorie: Agenda

Schouwprijs – wat is dat?

Meest korte omschrijving: een jaarlijks uit te reiken wisseltrofee (De Schouw) aan het Schinkel lid, die de meest creatieve uiting (dat kan/mag alles zijn) naar voren brengt tijdens een zaterdagmiddag in het voorjaar, traditioneel gevolgd door het captain’s dinner.

Het bijzondere verhaal hoe we aan deze traditie komen en waarom Ipo de Vos de geestelijk vader hiervan is, valt te lezen in De Ruimte (01-2021).

Schouwprijs in Corona tijd

In niet-Corona tijd wordt in deze periode opgeroepen voor inzendingen voor de Schouwprijs. Dat blijft, maar de traditionele prijsuitreiking met captain’s dinner is in verband met corona niet mogelijk. Vandaar dat we de Schouwprijs voor 2021 vormgeven als een fotowedstrijd.

Fotowedstrijd “Werkpret”

WV de Schinkel kent het fenomeen Werkpret. In coronatijd is het natuurlijk lastig om, zoals gebruikelijk, in een grote groep een Werkpret uit te voeren, maar er zijn zeker voorafgaand aan de opening van het seizoen voldoende activiteiten op de haven. Speciaal dit jaar het nieuwe Gighuis dat in deze periode wordt gebouwd, naast het jaarlijks terugkerende onderhouden van het groen, het schilderen en het verzorgen van de lunches etc. Allemaal met Werkpretters. Leuk om dat in beeld te brengen! Met deze fotowedstrijd willen we het aspect “werkpret” en de brede kijk erop zichtbaar maken in foto’s.

Inzending, jury en prijsuitreiking

Per direct kun je aan de slag en je kunt je foto’s inzenden tot uiterlijk 16 april.

De jury bestaat uit de leden Marion Visser en Arnoud Bolten, waarbij nog naar de juryvoorzitter wordt gezocht. Ere-jurylid is (vanzelfsprekend) Ipo de Vos.

Een wedstrijd kan niet zonder 1e, 2e en 3e prijs. Zij bestaan uit de publicatie van de winnende foto’s, je naam op de Schouwprijs en een toevoeging aan je bartegoed van €50 / €30 / €15.

De prijsuitreiking is op 24 april tijdens opening seizoen (in welke (Corona)-vorm dan ook).

Waarom fotografie en wat willen we bereiken?

In de afgelopen (beeld-) introducties kwam als hobby van nieuwe leden een paar maal fotografie naar voren en dat leek ons een leuke activiteit, om vooral die nieuwe leden een doel (of excuus) te geven om naar de Schinkel te komen. Daarnaast is voor hen het fenomeen “Werkpret” nog nauwelijks bekend. Door via de fotowedstrijd nieuwe maar ook de ‘oude’ leden over het thema na te laten denken en het te visualiseren, wordt gehoopt dat het draagvlak van de Werkpret en daarmee de participatie wordt vergroot. En die is in 2021 weer hard nodig, of het nu Corona is of niet.

Neem de zeer unieke gebeurtenis dit jaar: de bouw van het Gighuis. Ook dat is Werkpret en als je dat wilt fotograferen ontstaat mogelijk een wisselwerking tussen bouwer en fotograaf. Dat vergroot de samenhang tussen de verschillende activiteiten op de Schinkel.

Fotografie is iets dat je alleen en in je eigen tijd kan doen (Corona-proof dus), maar je moet er wel voor naar de Schinkel. Die brug willen we ook graag slaan. Kom weer naar de Schinkel, ook al is het clubhuis niet open en ligt je boot nog niet in het water. Je draagt daarmee ook bij aan het scheppen van een tijdsbeeld van de haven in Coronatijd.