Logo schinkel MET TEKST

Update verzegelingsplicht voor toiletwaterlozing

Geplaatst op 18-12-2021  -  Categorie: Agenda  -  Auteur: ernst rijkers

Onderstaand nieuwsbericht is ontleend aan dit bericht op de website van het watersportverbond

Hoe zat het ook alweer?

Het Ministerie van I&W werkt op dit moment de uitvoering van de verzegeling voor pleziervaartuigen uit. Het Watersportverbond heeft alle leden van haar verenigingen opgeroepen te reageren op Besluit Activiteiten Leefomgeving zodat er een uitvoering komt die realistisch en haalbaar is.

Dat heeft 4000 reacties opgeleverd.

Hoe staat het er nu voor?

De verzegelingsplicht is uitgesteld met een half jaar naar januari 2023. Daarnaast is ook een overgangstermijn  aangekondigd, maar hoelang die wordt, is nog onbekend.

Standpunt Watersportverbond

Zij vertegenwoordigt een breed scala aan watersporters die elk op een andere manier van het water geniet en gebruik maakt, en dus ook verschillend tegen deze problematiek aankijkt. Kanovaarders, boardsporters, dinghyzeilers en zwemmers kijken heel anders naar de toiletlozingen problematiek dan de eigenaren van een motor- of zeiljacht.

Verzegeling is mogelijk een oplossing voor het probleem maar er moet wel voldoende tijd zijn om de randvoorwaarden aan de wal en aan boord op orde te maken en betaalbaar te laten zijn. Zo is een logisch alternatief, een zuiveringsinstallatie aan boord, nog niet op de markt verkrijgbaar, laat staan betaalbaar.....Het Watersportverbond pleit er bij het ministerie dan ook voor om subsidie/stimuleringsmaatregelen aan te bieden om de door hen gestelde doelstelling en tijdspaden te kunnen halen. Hierbij vraagt zij ook aandacht voor de benadering op binnen- en buitenwateren en de verhouding tot het buitenland.

Wordt vervolgd......