Logo schinkel MET TEKST

Update over verplichte vignetten om in en door Amsterdam te mogen varen

Geplaatst op 30-03-2021  -  Categorie: Nieuws

 

Update: de gemeente heeft laten weten dat er pas medio mei meer informatie

komt over het doovaartvignet .Tevens waarschuwt de gemeente voor malafide

aanbieders van nep-vignetten. Trap hier niet in, het doorvaartvignet is nog niet te koop!

De regels rond varen en havengeld in Amsterdam gaan op de schop. Vanaf 1 april 2021 is het verplicht om een doorvaartvignet voor Amsterdam aan te schaffen, deze is echter pas vanaf medio mei te koop. De nieuwe bepaling vereist eveneens een vergoeding voor ieder pleziervaartuig dat aanmeert op het Amsterdamse binnenwater.

Met de Nota Varen Deel 2 wil de gemeente Amsterdam de drukte en overlast beter monitoren. Dat monitoren wil men digitaal uitvoeren en daarom moet elk pleziervaartuig voorzien zijn van een vignet. De batterij van dat vignet gaat drie jaar mee.

Voor leden met een ligplaats in onze eigen haven heeft dit consequenties. Het is hoe dan ook noodzakelijk een vignet te hebben om in Amsterdam te varen. Welk vignet voor jou van toepassing is? Hieronder staan de mogelijkheden:

  • Doorvaartvignet: Wil je varen in of door Amsterdam en je wilt niet afmeren in de stad? Dan komt er een zogenaamd doorvaartvignet. Deze kost € 20 en gaat drie jaar mee. Hoewel deze verplicht lijkt te zijn per 1 april is deze nog niet te koop. Verwacht wordt dat deze medio mei te koop wordt aangeboden. Dit geldt voor alle boten, ook zeil- en roeiboten (ook de Arie!), elektrische of hybride boten; en voor de Staande Mast route;
  • Doorvaarvignet + dagvignet: Wil je vaker varen in of door Amsterdam en je wilt een keer afmeren in de stad? Dan heb je het hierboven genoemde doorvaartvignet nodig en een dagvignet voor de dag dat je wil afmeren. Een dagvignet kost € 30. Het is nog geheel onduidelijk wanneer die te koop zijn;
  • Wit vignet: Wil je varen in Amsterdam en er ook overdag vaker afmeren? Dan is er een speciaal wit vignet. Deze kost de helft van het reguliere (rode) vignet waarmee je ook een vaste ligplaats mag claimen in de stad. Om deze aan te vragen moet je kunnen bewijzen dat je een ligplaats hebt in een jachthaven. Je kunt dit doen door de factuur van de Schinkel te uploaden. De kosten hangen af van de grootte van je boot, zie de website van de gemeente. Zie dan onder kosten en Tarieven 2021 - Abonnementstarief (wit vignet);
  • Groen of geel vignet: Heb je een elektrische of hybride boot dan is dat witte vignet voor jou niet van toepassing. Dan lijkt een groen (nul emissie) of geel (hybride) vignet geschikter. Deze kost evenveel als het witte vignet maar kent meer vrijheden.

 

Activeren van het vignet

Zodra de vignetten beschikbaar zijn, wanneer kunnen we op dit moment niet zien, kun je het aanvragen. Na ontvangst moet het vignet meteen activeren. Ook dat activeren vergt enige inspanning omdat je 2 foto’s van je boot moet retourneren aan de gemeente. Met de foto’s, het vignetnummer en een verkregen pincode activeer je het vignet. Dat gaat via bovenstaande site.

Dit is de informatie die wij op dit moment (maart 2021) kunnen vinden en voor je hebben samengevat. Mogelijk komt daar nog verandering in. Bekijk de website van de gemeente (zie de link hierboven) voor actuele informatie.